De uitslag wordt uiteindelijk bepaald door het aantal wel-uitgebrachte stemmen. De niet-uitgebrachte stemmen worden daarmee (automatisch ?) versleuteld naar rato van het aantal wel uitgebrachte stemmen.
Een heel kort voorbeeldje : er zijn 100 stemmen. 30 voor partij a, 40 voor partij b en 10 voor partij c. 20 mensen hebben niet gestemd., 80 dus wel.
Nu worden die 20 stemmen ’ verdeeld’ naar diezelfde ratio : 3/8 naar partij a, 4/8 naar partij b en 1/8 naar partij c.
Zijn er van die 20 niet-stemmers 10 blanco stemmers, dan zouden er 10 worden versleuteld en zijn die andere 10 feitelijk niet-bestaand.
Kan ik wel een ingewikkelde berekening van maken, maar uiteindeljk komt het er op neer dat het lood om oud ijzer is ; het percentage wel uitgebrachte stemmen bepaalt uiteindelijk de zetelverdeling. Al gaan er van de 100 mensen maar 2 stemmen, dan zullen die twee stemmen /partijen uiteindelijk alle stoelen mogen bezetten, er blijven er geen 98 % leeg.
Eigenlijk doe je met je niet uitgebrachte blanco of ongeldige stem dus niks anders dan de uitslag die er sowieso is versterken. Beter is het dus gewoon gebruik te maken van je stemrecht, en dan desnoods maar te iene miene mutten tussen de partijen die overblijven als je de partijen die je echt niet ziet zitten hebt geschrapt. Dus bijvoorbeeld ik wil alels stemmen behalve A, B en C, dan doe je iene miene mutte tussen D, E, F, en G. Dan weet je in elk geval dat je stem niet gedeeltelijk versleuteld wordt over partijen die je echt niet ziet zitten.
Ze worden dus verdeeld, maar op een manier die feitelijk geen invloed heeft op de uitslag, alsof je niks verdeeld dus eigenlijk. Vroeger dacht ikdat alle niet uitgebrachte stemmen naar de grootste (2 of 3) partij(en) gingen, maar dat is gelukkig niet waar. En ze worden ook niet verlood. Stemmen blijft de beste optie.
Niet stemmen ->https://www.youtube.com/watch?v=jHLCAj6QtBI&feature=youtu.be