woensdag 23 oktober 2013

Sinterklaas en ZwartePiet

Sinterklaas multicultureel

GeenStijl: Anti-Piet jurist King vuistdiep in Afrikanenhandel - http://bit.ly/1q06MRG

Eberhard van der Laan de burgemeester van Amsterdam en zijn zwartePiet Tshirt 
Dat moet dus de burgemeester voorstellen van alle Amsterdammers #fail #PVDA GeenStijl: De OORLOG om Zwarte Piet is echt begonnen - http://bit.ly/SFUhQz

Wat weten kinderen?

Sinterklaas is een Turkse goedheiligman uit Myra hij draagt een mijter en rijd op een schimmel Americo,
Sinterklaas woont in Spanje en hij is bevriend met een Moor samen komen ze per boot eens per jaar naar Nederland om kinderen te verwennen met snoepgoed en cadeautjes.Regelmatig moet zwarte Piet de oude Sint helpen de cadeautjes door de schoorsteen af te leveren vandaar de roet op zijn gezicht! Zwarte Piet  is heel lenig en maakt grapjes en strooit met suikergoed en pepernoten.Zwarte Piet helpt Sinterklaas met het regelen van heel veel dingen zoals het inpakken van cadeautjes het is een hele klus waar Sinterklaas hulp bij nodig heeft!
De winkeliers in Nederland doen goede zaken als de goedheiligman in het land is speelgoedwinkels en snoepwinkel en ook de groenteboer doen goede zaken, want de schoenen worden gevuld met snoepgoed kleine cadeautjes. 
Als tegenprestatie stoppen de kinderen briefjes wortels en appels in de schoen voordat zij gaan slapen zingen ze nog wat liedjes. Sinterklaas zijn paard wordt zeker niet vergeten.
Als kinderen wat ouder zijn gaan ze creatieve dingen doen ze trekken lootjes op school en verstoppen een kleinigheid in een zelfgemaakte suprise.Dat wil de UN ons nu afnemen een traditie een kinderfeest, zolang we goede leraren hebben die kunnen vertellen over onze geschiedenis dan is daar niks mis mee zo een Sinterklaasfeest!

De soap gaat door -> GeenStijl: PvdA 020-Bijlmer lyncht Zwarte Piet - http://bit.ly/18zXocW

Wat is het volgende sprookjesboeken Efteling of Carnaval verbod van de UN?De dubbele moraal van Verene Shepherd zwartepieten met de VN

Zei ik eerder dat ik vermoedde dat mevrouw Verene Shepherd, van de zwartepietencommissie van de VN, vooringenomen haar onderzoek naar Zwarte Piet inging? Dat behoeft correctie. Ik weet het inmiddels zeker. Nieuwsuur 23-10-2013

Het slavernijverleden van Zwarte Piet


Portret van een Afrikaanse man (Jan Jansz Mostaert)
Het debat over Zwarte Piet is dit jaar ongemeen fel. Volgens critici is de traditie van Zwarte Piet racistisch en ze krijgen bijval van VN-onderzoeker Verene Shepherd, die vindt dat het hele Sinterklaasfeest moet worden afgeschaft. Nieuwsuur gaat op zoek naar de slavernijwortels van Zwarte Piet. Historicus James Kennedy is te gast.

Beschermheilige

Van oudsher had Sinterklaas, gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra die leefde rond 300 in het huidige Turkije, geen helper. De bisschop werd in de loop der tijden beschermheilige van kinderen en vanaf de 13e eeuw verspreidde zijn verering zich over heel Europa.

Bedacht

De Nederlandse leraar Jan Schenkman introduceerde in 1850 een gekleurde knecht in zijn boek 'Sint Nicolaas en zijn Knecht'. Schenkman bedacht tegelijkertijd de jaarlijkse intocht en de stoomboot van de Sint. In 1859 werd de helper voor het eerst Pieter genoemd, rond 1900 is de naam Zwarte Piet gemeengoed.

Volkswetenschap

Maar er bestaat ook een aantal volkswetenschappelijke verklaringen voor Zwarte Piet. Zo zou Nicolaas van Myra een Ethiopische zwarte slaaf met de naam Piter hebben vrijgekocht of hij is een soort duivel die onderworpen aan Sinterklaas goede daden moet verrichten. Een veelgehoorde verklaring voor de kleur van Zwarte Piet is dat hij zwart van het roet is geworden na het klimmen door schoorstenen.

Trotse man

Volgens directeur Pijbes van het Rijksmuseum is Zwarte Piet in ieder geval te herleiden tot de 16e eeuw. "Het vroegste voorbeeld dat wij hebben is uit 1520", zei hij in het Radio 1 Journaal. "Een klein schilderijtje waarop wij een zwarte man zien. Het is een trotse kerel die vermoedelijk een rol speelde in de hofhouding van Karel V. Met een baretje en een fluwelen jasje, al die attributen die nu aan Zwarte Piet worden toegedicht."

Onintelligent

Maar in de loop der jaren was Zwarte Piet ook een tamelijk onintelligent hulpje dat sprak in kromme zinnen en die fungeerde als boeman. Hij sloeg stoute kinderen met de roe of dreigde ze in de zak van Sinterklaas te stoppen en ze naar Spanje te verschepen.

Black Minstrel Shows

In de jaren 50 waren er in Amerika musicals met wit en zwart geschminkte zangers, 'The Black Minstrel Shows'. Toen daar protest tegen kwam omdat het als beledigend werd ervaren, waren die meteen afgelopen. Je als zwarte verkleden en schminken, dat kan absoluut niet meer", zegt historicus Jamer Kennedy. "In Amerika is de protestbeweging van zwarten veel krachtiger."

Surinaamse claim

De claim dat Zwarte Piet racistisch is, klinkt in Nederland al vele jaren, net als de link die wordt gelegd met het slavernijverleden. De discussie vindt onder blanken in Nederland weinig weerklank, maar is kinderspel vergeleken bij de discussie over herstelbetalingen voor de slavernij, want een comité in Suriname eist van Nederland 30 miljard euro.

Caribisch strijdplan

Al decennialang dringen individuele Caribische landen aan op een vorm van herstelbetalingen door de landen die het meest hebben geprofiteerd van de handel in slaven. Deze zomer kwamen de leiders van die landen bijeen in Miami om een gezamenlijke eis te formuleren voor schadevergoedingen van Groot-Brittanië, Frankrijk en Nederland.
Het strijdplan dat de 14 Caribische landen is dit keer omvangrijker en ambitieuzer dan ooit. Eén van de drijvende krachten erachter is de Jamaicaanse hoogleraar en VN-topvrouw Verene Shepherd.

Protest

Toch komen veel (blanke) Nederlanders in actie tegen de kritiek van de VN. Zaterdag is er op het Malieveld in Den Haag een demonstratie voor het behoud van Zwarte Piet en depagina op Facebook van Pietitie, voor het behoud van het Sinterklaasfeest, was vanmiddag al een miljoen keer geliket.

Elsevier
De harde woorden van onderzoeker Verene Shepherd over Zwarte Piet hebben niet alleen tot veel kritiek in Nederland geleid, diplomaten in Genève en New York vinden dat Shepherd geen voorzitter meer kan zijn van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar het kinderfeest.

Petitie aanbieden aan de VN- UN
De gemoederen rondom het al dan niet racistische kinderfeestje van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten lopen hoog op. De teller van de Facebook pagina Pietitie doet dat ook, sterker nog: het is een megahit. De pagina, opgericht door Bas de Vreugde en Kevin van Boeckholtz, begon gistermiddag om 15.00 uur en nadert nu al de miljoen likes.ThePostOnline sprak met Van Boeckholtz over het onverwachte succes en mogelijke vervolgacties. “We overwegen de Pietitie te overhandigen aan de onderzoekscommissie van de VN.”
http://nieuws.thepostonline.nl/2013/10/23/pietitie-nl-overweegt-likes-bieden-onderzoekscommissie-vn/

Verene Shepherd ->Race hustler die herstelbetalingen eist voor slavernijverleden.
Verene Shepherd - VN topvrouw - is een radicaal linkse activist die wil dat we een schadevergoeding betalen aan Caribische eilandjes vanwege de slavernij.Nederland hoeft absoluut niet te vrezen voor een serieus signaal van de Verenigde Naties tegen het sinterklaasfeest. Dat zegt Marc Jacobs, de Belgische vertegenwoordiger van Unesco.

Alle heisa die de Jamaicaanse Shepherd heeft veroorzaakt met haar brief is niet meer dan een slechte zet in een spel van pressiegroepen in Nederland
Marc Jacobs, Unesco

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3532346/2013/10/24/Verenigde-Naties-doen-niets-tegen-sinterklaasfeest.dhtmlGeenStijl: Verenigde Naties: 'Verene Shepherd bestaat niet' http://bit.ly/1acbbcm
Bedreigingen Sinterklaas intocht; Hells Angels willen Sinterklaas en Zwarte Piet beschermen
Massale run op Zwarte Pieten kleding bij Feestspecialist Tilburg 


TILBURG - De Feestspecialist aan de Schouwburgring wordt sinds een aantal dagen overlopen door klanten die op zoek zijn naar een zwarte pietenpak. Sinds alle ophef die is ontstaan over de vraag of het vieren van het Sinterklaasfeest met de Zwarte Pieten als helpende handjes voor de goedheiligman misschien wel een vorm van racisme is, loopt het storm in de winkel. Ook de telefoon staat roodgloeiend. “Het lijkt wel een gekkenhuis”, zegt eigenaresse Wiesje Goossens. Jan van Eijndhoven maakte een video.

http://www.youtube.com/watch?v=shXmcRoRujw&feature=c4-overview&list=UUA8G5B7HC4pJxaHKEYLsr2Q   

GeenStijl: Zwarte Piet leven niet zeker tijdens Intocht 020 - http://bit.ly/1fpgo3Q

Sinterklaas en ZwartePiet en kogelvrijevestenGeen opmerkingen:

Een reactie posten