zaterdag 2 mei 2015

zwanen en de liefde

De symboliek van de zwaan.

De grote hervormer Maarten Luther (1483 – 1546) is geboren op 10 november 1483.
Hij wordt geassocieerd met de zwaan. Dat is te herkennen op oude afbeeldingen van hem met een zwaan en een zwanenveer (ouderwetse pen), aan de zwaan op de kerktorens van Lutherse kerken en in het gedichtje:
De Doopsgezinden hebben een houten huisje, 
de Roomsen hebben een kruisje, 
de Calvinisten hebben een haantje 
en de Lutheranen hebben een zwaantje!
Sommige protestanten vieren hervormingsdag op 31 oktober omdat Maarten Luther misstanden in de Rooms Katholieke kerk aan de kaak stelde toe hij op 31 oktober 1515  een plakkaat met 95 stellingen aan de duur van de slotkerk in Wittenburg timmerde. Waarom is Maarten Luther in verband gebracht met de zwaan?  Dit is terug te voeren op een legende die verwijst naar een uitroep die de Tsjechische theoloog en hervormer Jan Hus (Hus is Tsjechisch voor gans) in 1415 in Praag gedaan zou hebben op de brandstapel waar hij werd terechtgesteld: “Jullie verbranden nu een gans, maar er zal een zwaan uit zijn as herrijzen”. Men herinnerde zich later deze woorden van Hus en meende dat zij betrekking hadden op Maarten Luther. De zwaan werd zo het symbool van Luther en de Lutherse kerk.

De zwaan is een krachtig totemdier dat staat voor gratie, zuiverheid, transformatie, kracht, liefde en trouw. In de zwaan komen de twee elementen water en lucht komen samen. In beide elementen, die respectievelijk kunnen staan voor voelen en denken, kan de zwaan elegant bewegen. De witte kleur van de zwaan symboliseert zuiverheid. Bij de Kelten was de zwaan een heilig dier. In hun sprookjes zijn zwanen boodschappers van de goden. In de Indiase mythologie van het hindoe├»sme staan de zwanen met hun ‘muziek’ die door de vleugels wordt gemaakt voor het inademen en uitademen van de heilige levensadem. Bij de indianen brengt zwaan tijden van transformatie, veranderde staten van bewustzijn en ontwikkeling van intu├»tieve vermogens.
Het thema van transformatie in een zwaan komt al voor in de mythe waarin de Griekse oppergod Zeus (Jupiter) zichzelf vermomde als zwaan om Leda, vrouw van Tyndareus, de koning van Sparta, te schaken. Daardoor werd de zwaan een symbool van vervulde hartstocht. Zwanen zijn monogaam: een paar blijft hun hele leven bij elkaar. Mede daarom wordt de zwaan ook gezien als een symbool van trouw en romantiek. Verder vormen twee zwanenhalzen een hart.
Ted Andrews koppelt de zwaan aan het veertiende symbool van de tarot: matiging. In zijn boekTotemdier Tarot schrijft hij dat de lange statige nek van de zwaan de verbinding tussen het hogere en het lagere verzinnebeeldt. Volgens hem betekent de verschijning van de zwaan dat nieuwe dimensies en nieuwe dromen op het punt staan zich te openbaren. Hij schrijft onder andere:
De zwaan voedt zich met zachte waterplanten. Zijn snavel is zo gevoelig dat hij deze onder water kan gebruiken als tastorgaan. Dit weerspiegelt dat er in ons een groeiende sensitiviteit voor nieuwe dimensies en de bijbehorende energievelden zal ontwaken We worden gevoeliger voor zowel onze eigen emoties als voor die van anderen.
Zwaan herinnert je eraan dat je nieuwe dingen moet uitproberen terwijl je ondertussen vast blijft houden aan je huidige zekerheden. Hij moedigt je aan om niet bang te zijn natte voeten te krijgen tijdens nieuwe ondernemingen, maar tegelijkertijd nooit zover te gaan als blindelings in het water te springen en alles wat je hebt bereikt in de steek te laten. De zwaan geeft je een lesje in balans. Net zoals in het sprookje van het lelijke eendje van de Deen Hans Cristian Anderson, heeft alles de tijd nodig om uit te groeien tot zoiets moois als een zwaan. Dat nieuwe dimensies zich voor je openen, wil nog niet zeggen dat je je nu moet haasten. Geduld en evenwicht zijn hier essentieel.zwanen en de liefde 

2 opmerkingen:

  1. En Maarten Luther was een nakomeling uit een bastaardlijn van het keizerlijk geslacht, dat de zwaan als symbool gebruikte voor de hoogste adel. Vandaar de zgn. zwanenridders, waar Van Nassau uiteraard niet tussen hoort, maar wel het paltsgrafelijk geslacht Van Arkel. Google maar: familiewapen & Van Arkel en je ziet de zwaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En Maarten Luther was een nakomeling uit een bastaardlijn van het keizerlijk geslacht, dat de zwaan als symbool gebruikte voor de hoogste adel. Vandaar de zgn. zwanenridders, waar Van Nassau uiteraard niet tussen hoort, maar wel het paltsgrafelijk geslacht Van Arkel. Google maar: familiewapen & Van Arkel en je ziet de zwaan.

    BeantwoordenVerwijderen