zondag 25 januari 2015

recepten bewaren

Bie­ten­stamp­pot met spek en ap­pel


Soep met boe­ren­kool, spek en bo­nen


Groene kool stamppot met spek | Lekker Tafelen

http://www.lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerechten/stamppot-hoofdgerechten/groene-kool-stamppot-met-spek/

Pasta salade 


Pasta Pesto el Tonno

Ingrediënten voor 2/3 personen:
  • 180 gram pasta (ik nam fussili maar penne is ook erg geschikt voor dit gerecht)
  • 1 blikje tonijn op water
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 6 halve zongedroogde tomaatjes
  • flinke hand rucola
  • 1,5 eetlepel pijnboompitjes
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie.

Bereiding

Kook de pasta al dente, of volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet het af. Laat het even uitstomen en meng er een eetlepel extra vergine olijfolie door.
Giet de tonijn af en haal het uit elkaar (niet te fijn). Snijd de tomaatjes in stukjes en rooster de pijnboompitjes.
Roer de pesto door de pasta en meng de tonijn, tomaatjes, pijnboompitjes en rucola erdoor.
Dit pastagerecht kun je lauw-warm serveren, maar ook koud als pastasalade.

Italiaanse zuurkool


1 pak naturel zuurkool
2 blokjes maggie
3-5  tenen knoflook (naar smaak)
2 gesnipperde middelgrote uien
1 blikje goedkope tomaten puree
150-300 gram ontbijtspek

Kook de zuurkool in aparte pan
Pak de hapjespan en bak vervolgens eerst de spek
Gooi daarna de uien erin laat ook bakken tot ze glazig zijn
Daarna de geperste knoflook teentjes erbij doen
en kort laten meebakken.
In een beker tomatenpuree de Maggie blokjes
en een beetje water door elkaar roeren en erbij gooien
laat even goed mensen met spek en ui
daarna de zuurkool laten uitlekken
gooi ook in de hapjespan en roer alles goed door elkaar
en laat het op een plaatje intrekken.

serveren met een kruimig aardappeltje en een sausijsje

of andere worst of haasfiletlapjes karbonade etc,

Gehaktballen

500 gr gemengd gehakt ( geen rundergehakt te droog )

Silvo of Verstegen gehaktballen mix
(liefst zonder nootmuskaat )
niet het hele zakje gebruiken iets minder
vanwege teveel paneermeel word de bal te hard/stevig
1 eitje
2 theelepels mosterd
2 theelepels pesto
1 vierkant blokje van Maggie
scheutje ketjap
2 theelepels sambal
scheut knoflook pasta /of 2 teentjes vers
tomatenpuree
1 gesnipperde ui
evt
restant geraspte kaas
of een heel fijn paprika gesnipperd



Voor 2 personen
  1. 1 kg venusschelpen, schoongemaakt
  2. 350 ml droge witte wijn
  3. 3 el pernod
  4. 6 teentjes knoflook, 4 ervan geperst, 3 in plakjes
  5. 4 sjalotjes, fijngesnipperd
  6. visfumet
  7. 4 takjes tijm
  8. 2 blaadjes laurier
  9. 4 tomaten, ontpit en ontveld, in blokjes
  10. olijfolie
  11. 1 tl sambal, naar smaak (of 1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesnipperd)
  12. 2 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
  13. 400 g tomatenblokjes, uit blik
  14. 1 el tomatenpuree
  15. zwarte peper
  16. zee zout
  17. 1 bos platte peterselie, blaadjes fijngesnipperd, + de takjes
  18. 400 g spaghetti
  1. Zet een hapjespan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Snipper de sjalotjes en de 4 teentjes geplette knoflook.snij de tomaten in kleine blokjes. Doe ze in de pan en laat ze even bakken en pruttelen op een lager vuur Doe er 2 takjes tijm en 2 blaadjes laurier bij. Roer er de tomatenpuree door en laat even meebakken. Blus met 150 ml noilly prat en laat even inkoken. Doe er dan het blik met tomatenblokjes bij.
  2. Doe naar smaak 1 theelepel sambal bij. als je de saus pikanter wil of sjalotjes fruiten met fijngesnipperde Spaanse peper Kruid de saus met zwarte peper, zout en paprikapoeder
  3. Laat alles op een zacht vuurtje 20 minuutjes pruttelen
Laat een grote pan op hoog vuur heet worden en doe er schelpen, 150 ml witte wijn, pernod, plakjes knoflook, tijm en een paar takjes peterselie in. Zet het deksel op de kom en kook de schelpen 4 à 5 minuten tot ze geopend zijn. Schep ze in een vergiet boven een kom. Vang het kookvocht op en doe ervan 1 grote soeplepel bij de tomatensaus.
  1. Doe de schelpen bij de tomatensaus.
  2. Kook de pasta afwerken met fijngesnipperde peterselie.

Thaise vis curry 

ingrediënten

  • ½ limoen /citroen
  • 200 ml kokosmelk
  • ½ rode Spaanse peper, zonder zaadjes, in ringetjes
  • ½ groene Spaanse peper, zonder zaadjes, in ringetjes
  • bosui
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta (pot)
  • 2 eetlepels vissaus
  • 400 g panklare peultjes en groene asperges of paprika 
  • 500 g vis filet, in stukjes
  • (Thaise) basilicum, alleen de blaadjes
  • en korianderkoriander 

bereiden

Boen de limoen onder stromend water schoon, schil de groene schil dun af, snijd hem in dunne reepjes en pers de vrucht uit.

Breng de kokosmelk met het limoensap, de schil, Spaanse peper, currypasta, vissaus en groenten aan de kook. Voeg de vis en zout en peper naar smaak toe en laat de vis in ca. 7 minuten gaar en de groenten beetgaar stoven.

Schep het basilicum en koriander erdoor 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten